Polski English Deutch wyjście strona główna
     
  jesteś tutaj: nadzieja.pl > lekarz on-line > dieta > dieta łatwostrawna  
 

DIETA ŁATWOSTRAWNA

zastosowanie:
CHOROBY UKŁADU POKARMOWEGO

 

PRODUKTY I POTRAWY

DOZWOLONE

PRZECIWWSKAZANE

PIECZYWO pieczywo jasne, czerstwe, sucharki;
graham w ograniczonej ilości
pieczywo razowe żytnie i pszenne, każde pieczywo świeże;
PRODUKTY ZBOŻOWE mąka pszenna, jasna;
drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna łamana dobrze oczyszczona; płatki owsiane oczyszczone; ryż;
drobne delikatne makarony;
mąki razowe; grube kasze: pęczak, gryczana; grube makarony;
MLEKO
I PRODUKTY MLECZNE
mleko 2% tłuszczu, słodkie i zsiadłe;
mleko w proszku odtłuszczone;
ser twarogowy chudy, tłusty, homogenizowany;
produkty mleczne przekwaszone, sery żółte i topione;
JAJA gotowane na miękko, w koszulkach;
ścięte na parze w formie jajecznicy, jaj sadzonych, omletów, żółtka do zaprawiania zup;
gotowane na twardo i smażone w zwykły sposób;
MIĘSO, DRÓB,
WĘDLINY, RYBY
mięsa chude i chudy drób: cielęcina, wołowina, kurczak, indyk, chude wędliny, parówki;
chude ryby: dorsz, leszcz, sola, sandacz;
tłuste gatunki mięs i drobiu: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna; tłuste wędliny, wyroby wędliniarskie; tłuste ryby: węgorz, łosoś, makrela, śledź, sardynka; mięsa peklowane; ryby wędzone;
TŁUSZCZE masło, olej sojowy, słonecznikowy, oliwa
słodka śmietanka;
masło roślinne w bardzo ograniczonej ilości;
śmietana kwaśna;
smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny, olej rzepakowy;
ZIEMNIAKI gotowane, gotowane tłuczone, w postaci puree; frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy;
WARZYWA gotowane: marchew, buraki, dynia, kalafior, kabaczek, szpinak, młody zielony groszek (w ograniczonej ilości), młoda fasolka szparagowa;
warzywa „z wody”, w formie puree, poprószone mąką, ewentualnie z dodatkiem świeżego masła;
na surowo: zielona sałata, pomidory bez skórki, cykoria, utarta marchewka, ewentualnie z jabłkiem;
wszystkie odmiany kapusty, papryka, cebula, szczypiorek, ogórki, rzodkiewki, chrzan, grzyby;
potrawy z warzyw zaprawianych zasmażkami lub smażone;
warzywa konserwowane octem;
OWOCE dojrzałe bez skórki i pestek, jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, pomarańcze, banany, winogrona, maliny, porzeczki, czarne jagody — w formie przecieru lub soku; wszystkie owoce niedojrzałe, gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, owoce suszone, orzechy;
SUCHE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH żadne; wszystkie są zabronione: groch fasola, bób, soczewica, soja;
CUKIER I SŁODYCZE cukier, miód, dżemy bez pestek;
przetwory owocowe (z dozwolonych owoców) z dodatkiem cukru — kompoty, galaretki;
chałwa, czekolada;
słodycze zawierające tłuszcz, kakao, orzechy;
PRZYPRAWY tylko łagodne w ograniczonych ilościach; sól, cukier, sok z cytryny, koper zielony, wanilia, kminek, ew. cynamon; ostre przyprawy: ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, maggi, kostki bulionowe, wszelkiego rodzaju pikle;
ZUPY kleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne;
przetarte zupy owocowe z dozwolonych owoców, zupy warzywne czyste – barszcz, pomidorowa;
zupy jarzynowe z dozwolonych warzyw, zupa ziemniaczana;
zupy na odtłuszczonych wywarach mięsnych lub z kości cielęcych lub wołowych o ile nie ma przeciwwskazań;
zupy zagęszczone zawiesiną mąki w wodzie lub mleku — bez zasmażek;
zupy zagęszczone zawiesiną mąki w słodkiej śmietance lub zaciągnięte żółtkiem, zupy z dodatkiem świeżego masła;
kapuśniaki, zupa ogórkowa, fasolowa, grochowa, grzybowa;
zupy zaprawiane zasmażkami lub śmietaną;
POTRAWY MIĘSNE
I RYBNE
gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii lub pergaminie, potrawki, pulpety, budynie; smażone, duszone, pieczone — w sposób konwencjonalny;
POTRAWY Z MĄKI
I KASZ
kasze gotowane na sypko lub rozklejone, budynie z kasz lub drobnego makaronu z mięsem i warzywami, lane kluski i leniwe pierogi z małym dodatkiem mąki; smażone: kotlety z kaszy, kluski kładzione, francuskie, zacierki;
SOSY o smaku łagodnym zaprawiane słodką śmietanką, masłem lub żółtkiem, zagęszczane zawiesiną maki w wodzie, mleku lub słodkiej śmietance — koperkowy, potrawkowy, jarzynowy, cytrynowy, pomidorowy; wszystkie na zasmażkach ostre: chrzanowy, grecki;
DESERY I CIASTA kompoty, kisiele, galaretki — z dozwolonych owoców (owoce pestkowe przetarte);
mus z pieczonego jabłka; budynie, kisiele mleczne;
czerstwe ciasto drożdżowe, biszkopt;
desery z przeciwwskazanych owoców, z czekoladą, orzechami, torty i ciastka z kremem, paczki, faworki, tłuste ciastka jak kruche, francuskie, keks, makowiec;
NAPOJE herbata, herbata z mlekiem lub cytryną, kawa zbożowa, mleko, kakao owsiane, napoje owocowe, soki warzywne; kakao, płynna czekolada, napoje alkoholowe;

 
     
 

[w górę]

 
     
 

główna | pastor | lekarz | zielarz | rodzina | uzależnienia | kuchnia | sklep
radio
| tematy | książki | czytelnia | modlitwa | infoBiblia | pytania | studia | SMS-y
teksty | historia | księga gości | tapety | ułatwienia | technikalia | e-Biblia | lekcje
do pobrania
| mapa | szukaj | autorzy | nota prawna | zmiany | wyjście

 
 



 

© 1999—2002 NADZIEJA.PL sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Bank BPH II/O Warszawa, 10601015-320000744691