|
DIETA ŁATWOSTRAWNA
zastosowanie:
CHOROBY UKŁADU
POKARMOWEGO
PRODUKTY I POTRAWY |
DOZWOLONE |
PRZECIWWSKAZANE |
PIECZYWO |
pieczywo jasne,
czerstwe, sucharki;
graham w ograniczonej ilości |
pieczywo razowe żytnie
i pszenne, każde pieczywo świeże; |
PRODUKTY ZBOŻOWE |
mąka pszenna,
jasna;
drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna łamana dobrze
oczyszczona; płatki owsiane oczyszczone; ryż;
drobne delikatne makarony; |
mąki razowe;
grube kasze: pęczak, gryczana; grube makarony; |
MLEKO
I PRODUKTY MLECZNE |
mleko 2%
tłuszczu, słodkie i zsiadłe;
mleko w proszku odtłuszczone;
ser twarogowy chudy, tłusty, homogenizowany; |
produkty mleczne
przekwaszone, sery żółte i topione; |
JAJA |
gotowane na
miękko, w koszulkach;
ścięte na parze w formie jajecznicy, jaj sadzonych,
omletów, żółtka do zaprawiania zup; |
gotowane na twardo i
smażone w zwykły sposób; |
MIĘSO, DRÓB,
WĘDLINY, RYBY |
mięsa chude i
chudy drób: cielęcina, wołowina, kurczak, indyk, chude wędliny,
parówki;
chude ryby: dorsz, leszcz, sola, sandacz; |
tłuste gatunki mięs
i drobiu: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna;
tłuste wędliny, wyroby wędliniarskie; tłuste ryby:
węgorz, łosoś, makrela, śledź, sardynka; mięsa peklowane; ryby
wędzone; |
TŁUSZCZE |
masło, olej
sojowy, słonecznikowy, oliwa
słodka śmietanka;
masło roślinne w bardzo ograniczonej ilości; |
śmietana kwaśna;
smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani,
margaryny, olej rzepakowy; |
ZIEMNIAKI |
gotowane,
gotowane tłuczone, w postaci puree; |
frytki, wszelkiego
rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy; |
WARZYWA |
gotowane:
marchew, buraki, dynia, kalafior, kabaczek, szpinak, młody
zielony groszek (w ograniczonej ilości), młoda fasolka
szparagowa;
warzywa „z wody”, w formie puree, poprószone mąką,
ewentualnie z dodatkiem świeżego masła;
na surowo: zielona sałata, pomidory bez skórki, cykoria,
utarta marchewka, ewentualnie z jabłkiem; |
wszystkie odmiany
kapusty, papryka, cebula, szczypiorek, ogórki, rzodkiewki,
chrzan, grzyby;
potrawy z warzyw zaprawianych zasmażkami lub smażone;
warzywa konserwowane octem; |
OWOCE |
dojrzałe bez
skórki i pestek, jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie,
pomarańcze, banany, winogrona, maliny, porzeczki, czarne jagody
— w formie przecieru lub soku; |
wszystkie owoce
niedojrzałe, gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, owoce
suszone, orzechy; |
SUCHE NASIONA ROŚLIN
STRĄCZKOWYCH |
żadne; |
wszystkie są
zabronione: groch fasola, bób, soczewica, soja; |
CUKIER I SŁODYCZE |
cukier, miód,
dżemy bez pestek;
przetwory owocowe (z dozwolonych owoców) z dodatkiem
cukru — kompoty, galaretki; |
chałwa, czekolada;
słodycze zawierające tłuszcz, kakao, orzechy; |
PRZYPRAWY |
tylko łagodne w
ograniczonych ilościach; sól, cukier, sok z cytryny, koper
zielony, wanilia, kminek, ew. cynamon; |
ostre przyprawy:
ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, maggi, kostki
bulionowe, wszelkiego rodzaju pikle; |
ZUPY |
kleiki, krupniki
z dozwolonych kasz, zupy mleczne;
przetarte zupy owocowe z dozwolonych owoców, zupy
warzywne czyste – barszcz, pomidorowa;
zupy jarzynowe z dozwolonych warzyw, zupa ziemniaczana;
zupy na odtłuszczonych wywarach mięsnych lub z kości
cielęcych lub wołowych o ile nie ma przeciwwskazań;
zupy zagęszczone zawiesiną mąki w wodzie lub mleku — bez
zasmażek;
zupy zagęszczone zawiesiną mąki w słodkiej śmietance lub
zaciągnięte żółtkiem, zupy z dodatkiem świeżego masła; |
kapuśniaki, zupa
ogórkowa, fasolowa, grochowa, grzybowa;
zupy zaprawiane zasmażkami lub śmietaną; |
POTRAWY MIĘSNE
I RYBNE |
gotowane,
duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii lub
pergaminie, potrawki, pulpety, budynie; |
smażone, duszone, pieczone — w sposób konwencjonalny; |
POTRAWY Z MĄKI
I KASZ |
kasze gotowane
na sypko lub rozklejone, budynie z kasz lub drobnego makaronu z
mięsem i warzywami, lane kluski i leniwe pierogi z małym
dodatkiem mąki; |
smażone: kotlety
z kaszy, kluski kładzione, francuskie, zacierki; |
SOSY |
o smaku łagodnym
zaprawiane słodką śmietanką, masłem lub żółtkiem, zagęszczane
zawiesiną maki w wodzie, mleku lub słodkiej śmietance —
koperkowy, potrawkowy, jarzynowy, cytrynowy, pomidorowy; |
wszystkie na
zasmażkach ostre: chrzanowy, grecki; |
DESERY I CIASTA |
kompoty,
kisiele, galaretki — z dozwolonych owoców (owoce pestkowe
przetarte);
mus z pieczonego jabłka; budynie, kisiele mleczne;
czerstwe ciasto drożdżowe, biszkopt; |
desery z
przeciwwskazanych owoców, z czekoladą, orzechami, torty i
ciastka z kremem, paczki, faworki, tłuste ciastka jak kruche,
francuskie, keks, makowiec; |
NAPOJE |
herbata, herbata
z mlekiem lub cytryną, kawa zbożowa, mleko, kakao owsiane,
napoje owocowe, soki warzywne; |
kakao, płynna
czekolada, napoje alkoholowe; |
|
|