|
DIETA ŁATWOSTRAWNA
Z OGRANICZENIEM OGRANICZENIEM SUBSTANCJI POBUDZAJĄCYCH WYDZIELANIE
SOKU ŻOŁĄDKOWEGO
zastosowanie:
CHOROBY UKŁADU
POKARMOWEGO
(choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy w czasie zdrowienia; w
ostrym okresie
choroby lekarz może zalecić wprowadzenie dodatkowych zmian do diety)
PRODUKTY I POTRAWY |
DOZWOLONE |
PRZECIWWSKAZANE |
PIECZYWO |
pieczywo jasne,
czerstwe; |
pieczywo razowe żytnie
i pszenne, każde pieczywo świeże; |
PRODUKTY ZBOŻOWE |
mąka pszenna,
jasna; drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna łamana
dobrze oczyszczona;
płatki owsiane oczyszczone; ryż;
drobne delikatne makarony; |
mąki razowe;
grube kasze: pęczak, gryczana; grube makarony; |
MLEKO
I PRODUKTY MLECZNE |
mleko 2%
tłuszczu, słodkie i zsiadłe,
mleko w proszku odtłuszczone;
ser twarogowy chudy, tłusty, homogenizowany; |
produkty mleczne
przekwaszone;
sery żółte i topione; |
JAJA |
gotowane na
miękko, w koszulkach, ścięte na parze w formie
jajecznicy, jaj sadzonych, omletów, żółtka do zaprawiania zup; |
gotowane na twardo i
smażone w zwykły sposób; |
MIĘSO, DRÓB,
WĘDLINY, RYBY |
mięsa chude i chudy
drób: cielęcina, wołowina, kurczak, indyk; chude wędliny;
chude ryby: dorsz, leszcz, sola, sandacz; |
tłuste gatunki
mięs i drobiu: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna;
tłuste wędliny, wyroby wędliniarskie; tłuste ryby:
węgorz, łosoś, makrela, śledź, sardynka; mięsa peklowane;
ryby wędzone; |
TŁUSZCZE |
masło, olej sojowy,
słonecznikowy, oliwa,
słodka śmietanka, masło roślinne w bardzo ograniczonej ilości; |
śmietana kwaśna;
smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani,
margaryny, olej rzepakowy; |
ZIEMNIAKI |
gotowane,
gotowane tłuczone, w postaci puree; |
frytki, wszelkiego
rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy; |
WARZYWA |
gotowane:
marchew, buraki, dynia, kalafior, kabaczek, szpinak młody,
zielony groszek i fasolka szparagowa — jako dodatek do zup lub
innych warzyw, ewentualnie groszek przetarty;
warzywa „z wody” w formie puree, poprószone mąką,
ewentualnie z dodatkiem świeżego masła;
na surowo: zielona sałata, pomidory bez skórki; |
wszystkie odmiany
kapusty, papryka, cebula, szczypiorek, ogórki, rzodkiewki,
chrzan, grzyby;
potrawy z warzyw zaprawianych zasmażkami lub smażone;
warzywa konserwowane octem; |
OWOCE |
dojrzałe bez
skórki i pestek, gotowane, ewentualnie przetarte: jabłka,
truskawki, morele; gotowane, rozcieńczone soki z owoców
jagodowych (maliny, porzeczki) lub cytrusowych (pomarańcze,
cytryny — ograniczone); |
wszystkie owoce
surowe; |
SUCHE NASIONA ROŚLIN
STRĄCZKOWYCH |
żadne; |
wszystkie są
zabronione: groch fasola, bób, soczewica, soja; |
CUKIER I SŁODYCZE |
cukier, miód,
dżemy bez pestek — w ograniczonych ilościach, przetwory owocowe
(z dozwolonych owoców) z dodatkiem cukru — kompoty, galaretki —
z małą ilością cukru; |
chałwa, czekolada;
słodycze zawierające tłuszcz, kakao, orzechy; |
PRZYPRAWY |
tylko łagodne w
ograniczonych ilościach; sól, cukier, sok z cytryny, koper
zielony, wanilia; |
ostre przyprawy:
ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, maggi, kostki
bulionowe, wszelkiego rodzaju pikle; |
ZUPY |
kleiki, krupniki
z dozwolonych kasz, zupy mleczne, zupy jarzynowe z dozwolonych
warzyw — przecierane, zupa ziemniaczana,
zupy zagęszczone zawiesiną mąki w wodzie lub mleku — bez
zasmażek;
zupy zagęszczone zawiesiną mąki w słodkiej śmietance lub
zaciągnięte żółtkiem, zupy z dodatkiem świeżego masła; |
kapuśniaki, zupa
ogórkowa, fasolowa, grochowa, grzybowa;
rosół, zupy na wywarach z mięsa lub kości, zupy
zaprawiane zasmażkami lub śmietaną; |
POTRAWY MIĘSNE
I RYBNE |
gotowane,
duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii lub
pergaminie, potrawki, pulpety, budynie; |
smażone, duszone, pieczone — w sposób konwencjonalny; |
POTRAWY Z MĄKI
I KASZ |
kasze gotowane
na sypko lub rozklejone, budynie z kasz lub drobnego makaronu z
mięsem i warzywami, lane kluski i leniwe pierogi z małym
dodatkiem mąki; |
smażone: kotlety
z kaszy, kluski kładzione, francuskie, zacierki; |
SOSY |
o smaku łagodnym
zaprawiane słodką śmietanką, masłem lub żółtkiem, zagęszczane
zawiesiną maki w wodzie, mleku lub słodkiej śmietance —
koperkowy, potrawkowy, jarzynowy, cytrynowy, pomidorowy; |
wszystkie na
zasmażkach ostre: chrzanowy, grecki, na wywarach z mięsa lub
kości; |
DESERY I CIASTA |
kompoty, kisiele,
galaretki — z dozwolonych owoców (owoce pestkowe przetarte);
mus z pieczonego jabłka; budynie, kisiele mleczne (wszystkie
desery mało słodzone);
czerstwe ciasto drożdżowe, biszkopt, ciasta mało słodzone; |
desery z
przeciwwskazanych owoców, z czekoladą, orzechami, z dużą
ilością cukru;
torty i ciastka z kremem, pączki, faworki, tłuste ciastka jak
kruche, francuskie, keks, makowiec; |
NAPOJE |
słaba herbata z
mlekiem, słaba kawa zbożowa z mlekiem, mleko; |
mocna herbata, kawa
naturalna, kakao, płynna czekolada, napoje gazowane;
wszystkie napoje alkoholowe są zabronione; |
|
|